Sposób przygotowania:
Rolada schabowa z pieczarkami i poremETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić tłuszczu. Rozkroić na pół, tworząc książkę. Każdy z płatów rozkroić znów na pół, uważając aby nie wykroić do końca. Przygotowane mięso rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawa do pieczeni. Startym czosnkiem natrzeć wewnętrzną stronę rolady. Mięso zrolować, zabezpieczyć folią i wstawić na całą dobę do lodówki.
ETAP 2:
Kolejnego dnia pokrojoną cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać starte na dużych oczkach pieczarki. Dusić aż prawie cały płyn z grzybów odparuje, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, ostudzić.
ETAP 3:
Roladę rozwinąć, nadmiar czosnku delikatnie zdjąć, np. ręcznikiem papierowym. Rozsmarować farsz pieczarkowy. Na jednym z krótszych końców ułożyć por i ściśle zrolować. Zabezpieczyć sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 190 st około 80-90 minut, co jakiś czas obracając mięso podczas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!