monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada schabowa z pieczarkami i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis prosty, niezbyt kosztowy a jaki dekoracyjny, co prawda dekoracja nie ta, ale nie przeszkadza to, aby na te zbliżające się święta zrobić takie mięsko.

Rolada schabowa z pieczarkami i porem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada schabowa z pieczarkami i porem

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
  • 250 g pieczarek
  • 10 cm pora
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z pieczarkami i porem

ETAP 1:

Rolada schabowa z pieczarkami i porem
przygotowany płat mięsa doprawić i natrzeć czosnkiem

Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić tłuszczu. Rozkroić na pół, tworząc książkę. Każdy z płatów rozkroić znów na pół, uważając aby nie wykroić do końca. Przygotowane mięso rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawa do pieczeni. Startym czosnkiem natrzeć wewnętrzną stronę rolady. Mięso zrolować, zabezpieczyć folią i wstawić na całą dobę do lodówki.

ETAP 2:

Rolada schabowa z pieczarkami i porem
rozdrobnione pieczarki dodać do cebuli i dusić

Kolejnego dnia pokrojoną cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać starte na dużych oczkach pieczarki. Dusić aż prawie cały płyn z grzybów odparuje, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, ostudzić.

ETAP 3:

Rolada schabowa z pieczarkami i porem
farsz pieczarkowy i por ułożyć na mięsie zrolować

Roladę rozwinąć, nadmiar czosnku delikatnie zdjąć, np. ręcznikiem papierowym. Rozsmarować farsz pieczarkowy. Na jednym z krótszych końców ułożyć por i ściśle zrolować. Zabezpieczyć sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 190 st około 80-90 minut, co jakiś czas obracając mięso podczas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!