BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szynka swojska Bożeny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj podaję przepis na szynkę wędzoną po mojemu. Szyneczka soczysta, miękka i bardzo krucha. Po skończonym wędzeniu zaparzyć na małym ogniu około 20 minut,wystudzić i tylko zajadać.

Szynka swojska Bożeny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka swojska Bożeny

 

Sposób przygotowania:

Szynka swojska Bożeny
Marynata;

Ziele angielskie,jałowiec oraz liście laurowe rozgnieść w moździerzu.

Włożyć do miski ,dodać majeranek ,estragon, sól ,cukier ,rozgniecione ząbki czosnku oraz olej .

Dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć umytą ,osuszoną szynkę i dokładnie natrzeć obracając mięso.

Po dokładnym natarciu mięso pozostawić w misce ,przykryć ściereczką i włożyć na 3 dni do lodówki, co dzień obracając mięsko.

Przygotować wędzarnię,

Po 3 dniach mięso wyjąć z marynaty obwiązać i wędzić.

Wędzić według uznania, jaki mamy ogień w zależności od ilości dymu, ważne aby ogień polewać wodą od czasu do czasu ,lub włożyć mokre drewno aby wytwarzać dużo dymu.

Moje szynki były wędzone około 6 -7 godzin.

Rada;

Tak przygotowane mięso możemy wędzić lub ugotować

Mięso gotowane;

Mięso z marynaty wyjmujemy.

Zagotowujemy wodę ,do wody dodajemy pozostałości marynaty i gdy woda się gotuje wrzucamy zamarynowane mięso ,gotujemy na małym ogniu (mięso ma tylko pykać)nie gotować się mocno około 50 minut pod przykryciem.Po tym czasie mięso zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia się.
Szynka swojska Bożeny
Pyszna szyneczka po wędzeniu gotowa do podania