Sposób przygotowania:
Szynka swojska Bożeny
Marynata;
Ziele angielskie,jałowiec oraz liście laurowe rozgnieść w moździerzu.
Włożyć do miski ,dodać majeranek ,estragon, sól ,cukier ,rozgniecione ząbki czosnku oraz olej .
Dokładnie wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć umytą ,osuszoną szynkę i dokładnie natrzeć obracając mięso.
Po dokładnym natarciu mięso pozostawić w misce ,przykryć ściereczką i włożyć na 3 dni do lodówki, co dzień obracając mięsko.
Przygotować wędzarnię,
Po 3 dniach mięso wyjąć z marynaty obwiązać i wędzić.
Wędzić według uznania, jaki mamy ogień w zależności od ilości dymu, ważne aby ogień polewać wodą od czasu do czasu ,lub włożyć mokre drewno aby wytwarzać dużo dymu.
Moje szynki były wędzone około 6 -7 godzin.
Rada;
Tak przygotowane mięso możemy wędzić lub ugotować
Mięso gotowane;
Mięso z marynaty wyjmujemy.
Zagotowujemy wodę ,do wody dodajemy pozostałości marynaty i gdy woda się gotuje wrzucamy zamarynowane mięso ,gotujemy na małym ogniu (mięso ma tylko pykać)nie gotować się mocno około 50 minut pod przykryciem.Po tym czasie mięso zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia się.
Ziele angielskie,jałowiec oraz liście laurowe rozgnieść w moździerzu.
Włożyć do miski ,dodać majeranek ,estragon, sól ,cukier ,rozgniecione ząbki czosnku oraz olej .
Dokładnie wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć umytą ,osuszoną szynkę i dokładnie natrzeć obracając mięso.
Po dokładnym natarciu mięso pozostawić w misce ,przykryć ściereczką i włożyć na 3 dni do lodówki, co dzień obracając mięsko.
Przygotować wędzarnię,
Po 3 dniach mięso wyjąć z marynaty obwiązać i wędzić.
Wędzić według uznania, jaki mamy ogień w zależności od ilości dymu, ważne aby ogień polewać wodą od czasu do czasu ,lub włożyć mokre drewno aby wytwarzać dużo dymu.
Moje szynki były wędzone około 6 -7 godzin.
Rada;
Tak przygotowane mięso możemy wędzić lub ugotować
Mięso gotowane;
Mięso z marynaty wyjmujemy.
Zagotowujemy wodę ,do wody dodajemy pozostałości marynaty i gdy woda się gotuje wrzucamy zamarynowane mięso ,gotujemy na małym ogniu (mięso ma tylko pykać)nie gotować się mocno około 50 minut pod przykryciem.Po tym czasie mięso zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia się.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)
gusia1000