SUPERPRZEPIS

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Rolada serowa z pieczarkami i jajkami

Rolada z sera gouda z nadzieniem z masła, serka topionego, usmażonych pieczarek, szczypiorku i ugotowanych na twardo jajek.

Składniki:

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami

 

  • 15 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 kg sera gouda
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami

Etap 1

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojone w kostkę pieczarki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Etap 2

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami
Ugotowane ostudzone i obrane ze skorupek jajka.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.

Etap 3

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami
Żółty ser w woreczku umieszczony w garnku z gorącą wodą.

Ser włożyć w szczelnym woreczku do prawie wrzącej wody na ok. pół godziny (nie gotować!).

Etap 4

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami
Przełożone do miski masło utarte z serkiem topionym.

Masło dobrze utrzeć z serkiem topionym.

Etap 5

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami

Do masy dodać jajka, posiekany szczypiorek i pieczarki, dokładnie wymieszać.

Etap 6

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami

Miękki ser wyjąć z woreczka, rozwałkować w duży prostokąt. Na serze rozłożyć przygotowaną masę z pieczarkami i jajkami.

Etap 7

Rolada serowa z pieczarkami i jajkami

Zwinąć wszystko w roladę. Zawinąć ją w folię aluminiową, schłodzić mocno w lodówce. Schłodzoną roladę kroić w grube plastry.