Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinią i leśnymi grzybamiETAP 1:
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
ETAP 2:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach ale jeśli takiej nie mamy może być i na dużych oczkach.
ETAP 3:
Ser żółty również ścieramy na tarce. Grzyby czyścimy myjemy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Grzyby z cebulą podsmażamy doprawiając solą i pieprzem na odrobinie oleju aby woda odparowała i studzimy.
ETAP 4:
Cukinię odciskamy i przekładamy do miski, dodajemy marchew, posiekaną natkę , koper, seler, doprawiamy do smaku,dodajemy ser, grzyby i żółtka a białka ubijamy na sztywno.
\Wsypujemy bułkę tartą i wlewamy olej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
ETAP 5:
Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy bułki tartej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.180* C ok. 1 godz.
reanja
SylaUla
danielek
cherry