SUPERPRZEPIS

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami

  • 4
  • kurka79
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami Więcej zdjęć (2)

Tegoroczny koniec lata w lesie obfituje w grzyby a ja bardzo lubię je zbierać i jeść w każdej postaci. Oto jeden z pomysłów jak można wykorzystać te dary lasu.

Składniki:

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami

ETAP 1:

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach

Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

ETAP 2:

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami
Starta i obrana marchewka na średnich oczkach

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach ale jeśli takiej nie mamy może być i na dużych oczkach.

ETAP 3:

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami
Grzyby podsmażamy z cebula by woda odparowała

Ser żółty również ścieramy na tarce. Grzyby czyścimy myjemy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Grzyby z cebulą podsmażamy doprawiając solą i pieprzem na odrobinie oleju aby woda odparowała i studzimy.

ETAP 4:

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami
Wszystkie składniki łączymy i mieszamy ze sobą doprawiając

Cukinię odciskamy i przekładamy do miski, dodajemy marchew, posiekaną natkę , koper, seler, doprawiamy do smaku,dodajemy ser, grzyby i żółtka a białka ubijamy na sztywno.

\Wsypujemy bułkę tartą i wlewamy olej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.

ETAP 5:

Pasztet z cukinią i leśnymi grzybami
Na koniec dodajemy pienę ubitą z białek i mieszamy

Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy bułki tartej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.180* C ok. 1 godz.