Sposób przygotowania:
Rolada śmietankowo- galaretkowa
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zastudzić, pokroić w kostkę.
Żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru.
Białka ubić na pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami i przesianą mąką.
Prostokątną płaską formę wyłożyć pergaminem, rozprowadzić ciasto.
Piec przez 15 minut w temp. 190 stop. C.
Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć roladę, zawinąć ściereczkę.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody, ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,delikatnie połączyć z żelatyną.
Bitą śmietaną posmarować ciasto, rozłożyć na niej galaretkę, zwinąć roladę i opruszyć cukrem.
Żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru.
Białka ubić na pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami i przesianą mąką.
Prostokątną płaską formę wyłożyć pergaminem, rozprowadzić ciasto.
Piec przez 15 minut w temp. 190 stop. C.
Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć roladę, zawinąć ściereczkę.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody, ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,delikatnie połączyć z żelatyną.
Bitą śmietaną posmarować ciasto, rozłożyć na niej galaretkę, zwinąć roladę i opruszyć cukrem.