jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada śmietankowo- galaretkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatna rolada rozpływa się w ustach

Rolada śmietankowo- galaretkowa

Składniki:

Rolada śmietankowo- galaretkowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowo- galaretkowa
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zastudzić, pokroić w kostkę.

Żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru.

Białka ubić na pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami i przesianą mąką.

Prostokątną płaską formę wyłożyć pergaminem, rozprowadzić ciasto.

Piec przez 15 minut w temp. 190 stop. C.

Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć roladę, zawinąć ściereczkę.

Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody, ostudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,delikatnie połączyć z żelatyną.

Bitą śmietaną posmarować ciasto, rozłożyć na niej galaretkę, zwinąć roladę i opruszyć cukrem.