gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Rolada śmietankowo - jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną roladę śmietankowo - jagodową polecam do popołudniowej kawki. Jest bardzo smaczna .

Rolada śmietankowo - jagodowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada śmietankowo - jagodowa

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 3-4 łyżki jagód mrożonych
  • POLEWA:
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowo - jagodowa
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Gorący biszkopt zwijamy w roladę z papierem do pieczenia lub ściereczką. Odstawiamy na 2-3 godziny.

MASA:Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy jagody i miksując wlewamy galaretkę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy w roladę. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę wraz z oliwą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą polewamy roladę.
Rolada śmietankowo - jagodowa
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy, aż masa będzie puszysta.
Rolada śmietankowo - jagodowa
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.
Rolada śmietankowo - jagodowa
Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy jagody i miksując wlewamy galaretkę.
Rolada śmietankowo - jagodowa
Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy w roladę.