Sposób przygotowania:
Rolada śmietankowo - jagodowa
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Gorący biszkopt zwijamy w roladę z papierem do pieczenia lub ściereczką. Odstawiamy na 2-3 godziny.
MASA:Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy jagody i miksując wlewamy galaretkę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy w roladę. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę wraz z oliwą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą polewamy roladę.
MASA:Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy jagody i miksując wlewamy galaretkę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy w roladę. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę wraz z oliwą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą polewamy roladę.