Sposób przygotowania:
Torcik jagodowo-śmietankowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodawać stopniowo cukier i żółtka.Potem wymieszać z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia.Upiec cienki biszkopt na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(u mnie blacha była o wymiarach 38 cm na 38 cm).Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt przełożyć na wilgotną czystą kuchenną ściereczkę i zwinąć w roladę.Jak ciasto ostygnie to rozwijamy i smarujemy dżemem jagodowym.Biszkopt zawijamy ponownie w ściereczkę dość ciasno i zostawiamy na ok. 30 min. Jagody z sokiem wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby dosłodzić sok jak będzie za kwaśny .Zdjąć z ognia ,wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą.Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukry waniliowe , cukier puder i powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.Miksować aż wszystkie składniki się połączą-odłożyć 3 łyżki ubitej śmietanki do dekoracji. Roladę pokroić w 1 cm plastry .Na paterze ułożyć obręcz od małej tortownicy(śr. 26 cm) i układać plastry ciasta na dnie patery potem wyłożyć boki.Do środka wyłożyć śmietanę,zrobić wysokie boki ze śmietany i wyrównać dno.Na śmietanę wlać tężejącą galaretkę jagodową, a z reszty śmietany udekorować wierzch torciku.Wstawić na 3-4 godziny do lodówki aby masy całkowicie stężały.
marietta