Sposób przygotowania:
Rolada jagodowa
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę(ze szczyptą soli oczywiście),następnie,ciągle mieszając dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku,następnie przesianą mąkę. Masę biszkoptową rozsmarować na dużą blachę,wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170*C ok 15-20 minut. Galaretkę rozrobić w 1 szklance gorącej wody.Wystudzić.Śmietankę ubić na sztywno.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,wystudzić i dodawać stopniowo po jednej łyżce ubitej śmietany(ciągle mieszając),następnie wlać wystudzoną galaretkę i dżem.Tak powstałą masę wstawić na kilka minut do lodówki aby delikatnie stężała. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i położyć na wilgotną ściereczkę co ułatwi zawijanie rolady. Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem i nasączyć biszkopt. Na tak przygotowany biszkopt nakładamy krem śmietanowo-jagodowy i delikatnie zawijamy. Zwiniętą już roladę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto dekorujemy bitą śmietaną lub cukrem pudrem lub czym kto woli.SMACZNEGO!!!!
luna
Sarenka
Sarenka
haniakson
Smakowita