migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna i lekka przekąska

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

 

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 g
  • 4 jajka
  • sól z pieprzem
  • czosnek granulowany
  • 400 g serka śmietankowego do smarowania
  • 120 g wędzonego łososia w cienkich plastrach

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Na rozgrzana patelnię wrzucić mrożony szpinak i odparować wodę. Doprawić go do smaku solą, pieprzem,czosnkiem granulowanym oraz wystudzić.Białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywna pianę. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka,zmiksowacć mikserem. Następnie dodać ubite białaka i delikatie wymieszac łyżką. Pasę przełozyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 i iec ok 15 minut. Serek śmietankowy, może być tez z czonkiem,wymieszać, ewentualnie dodać odrobinę jogurtu jakby był za gęsty.Serkiem posmarować wystudzone ciasto.Wzdłuż jednego dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Potem roladę zawinąć w folię i włozyć do łodówki do schłodzenia. Przed podaniem pokroić w plastry i ułożyć na talerzu.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Etap 1 Szpinak wrzucić na patelnie i odparować wodę
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Etap 2 Ubić pianę z białek i dodać na koniec do szpinaku
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Etap 3 Ciasto wyłożyć na blache wyłozoną papierem
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Etap 4 Ciasto szpinakowe posmarowac serkiem i ułożyć na nim łososia,zwinac w roladę.