Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Na rozgrzana patelnię wrzucić mrożony szpinak i odparować wodę. Doprawić go do smaku solą, pieprzem,czosnkiem granulowanym oraz wystudzić.Białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywna pianę. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka,zmiksowacć mikserem. Następnie dodać ubite białaka i delikatie wymieszac łyżką. Pasę przełozyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 i iec ok 15 minut. Serek śmietankowy, może być tez z czonkiem,wymieszać, ewentualnie dodać odrobinę jogurtu jakby był za gęsty.Serkiem posmarować wystudzone ciasto.Wzdłuż jednego dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Potem roladę zawinąć w folię i włozyć do łodówki do schłodzenia. Przed podaniem pokroić w plastry i ułożyć na talerzu.
kołczu
madziulka89