Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowo-łososiowa
1. Rozmrozić szpinak na sitku.
2. Ubić pianę z białek, a żółtka ubijać osobno.
3. Osączony szpinak wymieszać z ubitym białkiem i żółtkiem.
4. Prostokątną blachę (40×20 cm) do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Rozsmarować na papierze masę szpinakową.
6. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C
7. Po wyjęciu z piekarnika blachy, ciasto chwilkę ostudzić, a następnie za pomocą ściereczki masę zrolować.
8. Wymieszać twaróg z jogurtem, skórką cytryny, koperkiem, gałką muszkatołową.
9. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
10. Rozwinąć ciasto, posmarować masą twarogowo-jogurtową, wzdłuż jednego boku rozłożyć plastry łososia.
11. Zrolować, zawinąć ponownie w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.
2. Ubić pianę z białek, a żółtka ubijać osobno.
3. Osączony szpinak wymieszać z ubitym białkiem i żółtkiem.
4. Prostokątną blachę (40×20 cm) do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Rozsmarować na papierze masę szpinakową.
6. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C
7. Po wyjęciu z piekarnika blachy, ciasto chwilkę ostudzić, a następnie za pomocą ściereczki masę zrolować.
8. Wymieszać twaróg z jogurtem, skórką cytryny, koperkiem, gałką muszkatołową.
9. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
10. Rozwinąć ciasto, posmarować masą twarogowo-jogurtową, wzdłuż jednego boku rozłożyć plastry łososia.
11. Zrolować, zawinąć ponownie w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.
robertjankopp