Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Rolada wieprzowo-indycza z marchewką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taką roladę możemy podać na ciepło na obiad. Smakuje także na zimno jako dodatek do sałatek, kanapek.

Rolada wieprzowo-indycza z marchewką i pieczarkami

Składniki:

Rolada wieprzowo-indycza z marchewką i pieczarkami

Rolada

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka,karczek)

Farsz pieczarkowo-marchewkowy:

  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • sól,pieprz,majeranek, przyprawa do mięsa wieprzowego,ostra i słodka papryka
  • olej

farsz indyczy:

  • 70 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 -3 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz, papryka ostra,czosnek granulowany,

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowo-indycza z marchewką i pieczarkami

Rolada

Mięso myjemy,osuszamy.Rozcinamy na kształt prostokąta. Delikatnie rozpijamy. Nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki,najlepiej na całą noc.

Farsz pieczarkowo-marchewkowy:

Pieczarki, marchew, oczyszczamy, myjemy. Kroimy na plasterki.

Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pozostałe warzywa, przyprawiamy i dusimy ok.15 min.

Farsz indyczy:

Mięso przekładamy do miski,dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy.

Formowanie rolady:

Na płacie mięsa układamy farsz mięsny i warzywny. Zwijamy roladę, obwiązujemy nicią kuchenną.

Roladę przekładamy do brytfanny, podlewamy 1 szkl. wody i pieczemy ok.100 min w temp. 170 stopni.

Podajemy na gorąco lub na zimno jako dodatek do kanapek.


Tagi:

mięso danie