eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rolady z karkówki faszerowane kaszą jaglaną z dodatkiem ostrej musztardy i chrzanu. Pyszne,smakowały całej rodzince.

Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną

 

  • 1 kg chudej karkówki
  • 20 dkg kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 20 dkg kiełbasy chorizo
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • białe,bawełniane nici kuchenne

 

Sposób przygotowania:

Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem,ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do kaszy dodać jajko,chrzan,musztardę,2 ząbki czosnku obrane,przeciśnięte przez praskę,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebule obrać z łupinek. Jedną cebulę pokroić w piórka,drugą posiekać. Kiełbasę chorizo pokroić w długie słupki. Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 6 plastrów. Plastry karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę jaglaną rozsmarować na płatach mięsa. Na każdym płacie rozłożyć cebulę,kiełbasę chorizo i ogórki konserwowe, Zwijać ciasno każdą roladę i owinąć białą,bawełnianą nicią kuchenną. Resztę czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać posiekaną cebulę,czosnek,sól i pieprz. Rolady smażyć jeszcze aż cebula się lekko zrumieni. Mięso podlać wodą i dusić około 45 minut,aż rolady będą miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą. Miękkie rolady wyjąć z sosu,lekko przestudzić i usunąć nici. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Rolady ułożyć na półmisku. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!
Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną
Do kaszy dodać jajko,chrzan,musztardę,czosnek,sól i pieprz.
Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną
Na każdym płacie mięsa rozsmarować kaszę z dodatkami.
Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną
Na kaszy rozłożyć cebulę,kiełbasę chorizo i ogórki konserwowe.
Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną
Ciasno zwinąć rolady i obwiązać bawełnianymi nićmi.