eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1793]

Pikantna rolada wieprzowa Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Miałam w lodówce mięsko,kiełbasę żywiecka i fasolkę szparagową,więc powstała pyszna rolada.

Pikantna rolada wieprzowa Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna rolada wieprzowa Eli

 

  • 1.2 kg szynki wieprzowej lub chudej łopatki
  • 1 łyżka sosu czosnkowego chilli
  • 8 ząbków czosnku
  • 20 dkg kiełbasy żywieckiej
  • 2 cebule
  • 10 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • 10 dkg żółtej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 kostka mięsna
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosera
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • białe,grube nici kuchenne

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna rolada wieprzowa Eli
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,rozkroić na prostokątny płat i lekko rozbić tłuczkiem.4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Na płacie mięsa rozsmarować sos chilli,rozłożyć czosnek,zwinąć roladę i włożyć do lodówki na 2 godziny.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić na mniejsze kawałki.Obrać jedną cebulę i też pokroić.Kiełbasę i cebulę zmielić w maszynce.Fasolkę umyć,osuszyć i odciąć końcówki.Masę doprawić pieprzem.Mięso wyjąć z lodówki i rozwinąć.Na płacie mięsa rozsmarować masę kiełbasianą (zostawiająć 3 cm wolnego mięsa od dłuższego brzegu),rozłożyć fasolkę szparagową i ściśle zwinąć roladę,zaczynając od dłuższago brzegu z farszem.Roladę ciasno obwiązać nicią kuchenną.Drugą cebilę posiekać,pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron na rumieno.Do mięsa dodać cebulę czosnek,kostkę mięsną,pozostałe,musztardę,przyprawy i smażyć razem przez 5 minut.Roladę podlać wodą i dusić do miękkości-około 60 minut.Gotową roladę wyjąć z sosu,lekko przestudzić i zdjąć nici.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu,dodać soser i zagotować.Roladę pokroić w grubsze plastry.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!
Pikantna rolada wieprzowa Eli
Na płacie mięsa rozsmarować masę kiełbasianą i rozłożyć fasolkę.
Pikantna rolada wieprzowa Eli
Roladę ściśle zwinąć,zaczynając od dłuższego brzegu z farszem i ciasno obwiązać nicią kuchenną.
Pikantna rolada wieprzowa Eli
Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju,dodać cebulę,czosnek,musztardę i przyprawy.
Pikantna rolada wieprzowa Eli
Gotową roladę wyjąć z brytfanki,lekko przestudzić i zdjąć nici.