jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rolada wołowo-wieprzowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To oszczędna rolada wołowa w śląskim stylu z farszem z wieprzowiny.

Rolada wołowo-wieprzowa. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada wołowo-wieprzowa.

 

  • 4 płaty mięsa wołowego na rolady
  • 25 dag wieprzowiny (karkówki lub szynki)
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/2 szklanki wina

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wołowo-wieprzowa.
Mięso wołowe rozbijamy tłuczkiem. Wieprzowinę mielimy z boczkiem. Obieramy cebulę, siekamy ją i dodajemy do mięsa. Doprawiamy wieprzowinę solą i pieprzem - mieszamy. Nakładamy farsz na płaty mięsa i zwijamy w roladki. związujemy lub spinamy szpileczkami. Obsmażamy je na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron.Podlewamy winem. Gdy alkohol odparuje dusimy rolady pod przykryciem do miękkości podlewając wodą lub bulionem jeśli trzeba. Podajemy roladyz kapustą i kluseczkami.
Rolada wołowo-wieprzowa.
Nakładamy farsz wieprzowy na płaty mięsa wołowego i zwijamy w roladki.