petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Rolada z bezową skorupką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

super przepis na rolade z bezą

Rolada z bezową skorupką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z bezową skorupką

 

  • ciasto:
  • mąki, 8 żółtek, 4 białka, 8 dag obranych orzechów, 8 dag maku, 1/4 l mleka
  • masa:
  • 1/2 szkl. miodu, 5 dag płatków migdałowych
  • beza:
  • 3 dag płatków migdałowych,
  • 6 dag cukru i 2 białka

Sposób przygotowania:

Rolada z bezową skorupką
1. Mak zalać wrzacym mlekiem, odstawić na 2 godziny. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzec z cukrami, dodać mąkę, mak, zmielone orzechy i ubite 4 białka. Wymieszać i wlac na pergamin. Ciasto powinni miec grubość 1 cm. Piec 20 minut w temp. 175 stopni. 2. Przełozyć ciasto na ściereczkę i zwinąć. 3. Miód wymieszać z migdałami, podgrzać. Rolade rozwinąć, posmarowac masą i zwinąć. 4. Białka ubic na sztywną pianę z cukrem. Posmarowac zwinieta roladę, posypac migdałami i piec az piana się zrumieni w temp. 120 stopni.
Rolada z bezową skorupką
Polecam ten pzrepis na święta, ale równiez na inne okazje