WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Rolada z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada na biszkopcie z samych białek, z kremem budyniowym i galaretką w środku i truskawkami na wierzchu.

Rolada z białek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z białek

Biszkopt:

  • 0,5 szkl. białek
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. zwykłego cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli

Krem:

Dodatkowo:

  • 1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
  • kilka truskawek
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Rolada z białek

ETAP 1:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier zwykły i waniliowy i ubijać do uzyskania błyszczącej piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do piany razem z olejem i ciepłym mlekiem. Zmiksować do połączenia i wylać na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ścierkę papierem do góry, usunąć papier, a biszkopt zwinąć w ręcznik kuchenny. Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić i wylać do płaskiego naczynia. Odstawić do stężenia. Gdy stężeje pokroić na paski.

2 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać proszki budyniowe, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń bez grudek. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować z wystudzonym budyniem. 3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Na brzegu ułożyć paski galaretki. Biszkopt zwinąć w roladę. Ja owinęłam swoją folią spożywczą i schłodziłam w lodówce.

Czekoladę roztopiłam w gorącym mleku i polałam wierzch ciasta robiąc paski. Ozdobić resztą kremu tworząc wzorek wzdłuż ciasta.

Na kremie ułożyć połówki truskawek.

Rolada z białek
Rolada po zkręceniu z kremem i galaretką owinięta w folię spożywczą
Rolada z białek
Biszkopt posmarowany kremem budyniowym z ułożónymi paskami galaretki
Rolada z białek
Ugotowany i wystudzony budyń waniliowy do rolady
Rolada z białek
Biszkopt z białek po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika