Sposób przygotowania:
Rolada z białekETAP 1:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier zwykły i waniliowy i ubijać do uzyskania błyszczącej piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do piany razem z olejem i ciepłym mlekiem. Zmiksować do połączenia i wylać na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ścierkę papierem do góry, usunąć papier, a biszkopt zwinąć w ręcznik kuchenny. Wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić i wylać do płaskiego naczynia. Odstawić do stężenia. Gdy stężeje pokroić na paski.
2 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać proszki budyniowe, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń bez grudek. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować z wystudzonym budyniem. 3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Na brzegu ułożyć paski galaretki. Biszkopt zwinąć w roladę. Ja owinęłam swoją folią spożywczą i schłodziłam w lodówce.
Czekoladę roztopiłam w gorącym mleku i polałam wierzch ciasta robiąc paski. Ozdobić resztą kremu tworząc wzorek wzdłuż ciasta.
Na kremie ułożyć połówki truskawek.