Sposób przygotowania:
Zielona rolada z kiwi
Dzień wcześniej przekładamy zamrożony szpinak na sitko i zostawiamy do rozmrożenia i odcieknięcia z wody.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy ksylitol i cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i rozmrożony i odsączony szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Łyżką dokładnie rozprowadzamy ciasto po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na sitko po szpinaku i przelewamy 1 szkl gorącej wody.
Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Moczymy w zimnej wodzie czystą ściereczkę kuchenną(musi być większa niż upieczone ciasto).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika na mokrą ściereczkę papierem do pieczenia do góry a następnie ściągamy papier(zostawiamy go bo jeszcze się przyda). Skrapiamy delikatnie ciasto wodą i za pomocą ściereczki zawijamy ciasto w roladę wraz ze ściereczką, odkładamy do wystudzenia.
Jogurt naturalny miksujemy wraz z rozpuszczoną galaretką. Zimną roladę rozwijamy ze ściereczki i kładziemy ją na papierze do pieczenia. Smarujemy lekko stężałą masą jogurtową, na środku układamy pokrojone kiwi.
Zwijamy ciasto w roladę za pomocą papieru do pieczenia. Zawijamy roladę ściśle w papier i wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepsza jest na drugi dzień.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy ksylitol i cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i rozmrożony i odsączony szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Łyżką dokładnie rozprowadzamy ciasto po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na sitko po szpinaku i przelewamy 1 szkl gorącej wody.
Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Moczymy w zimnej wodzie czystą ściereczkę kuchenną(musi być większa niż upieczone ciasto).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika na mokrą ściereczkę papierem do pieczenia do góry a następnie ściągamy papier(zostawiamy go bo jeszcze się przyda). Skrapiamy delikatnie ciasto wodą i za pomocą ściereczki zawijamy ciasto w roladę wraz ze ściereczką, odkładamy do wystudzenia.
Jogurt naturalny miksujemy wraz z rozpuszczoną galaretką. Zimną roladę rozwijamy ze ściereczki i kładziemy ją na papierze do pieczenia. Smarujemy lekko stężałą masą jogurtową, na środku układamy pokrojone kiwi.
Zwijamy ciasto w roladę za pomocą papieru do pieczenia. Zawijamy roladę ściśle w papier i wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepsza jest na drugi dzień.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.