slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 519]

Zielona rolada z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekką roladę szpinakową z kremem jogurtowym i owocami kiwi. Możemy jeść taką roladę nawet jak jesteśmy na diecie.

Zielona rolada z kiwi

Składniki:

Zielona rolada z kiwi

 

  • 2 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 owoce kiwi
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szkl gorącej wody+ 1 szkl
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Zielona rolada z kiwi
Dzień wcześniej przekładamy zamrożony szpinak na sitko i zostawiamy do rozmrożenia i odcieknięcia z wody.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy ksylitol i cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i rozmrożony i odsączony szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Łyżką dokładnie rozprowadzamy ciasto po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

W tym czasie kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na sitko po szpinaku i przelewamy 1 szkl gorącej wody.

Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Moczymy w zimnej wodzie czystą ściereczkę kuchenną(musi być większa niż upieczone ciasto).

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika na mokrą ściereczkę papierem do pieczenia do góry a następnie ściągamy papier(zostawiamy go bo jeszcze się przyda). Skrapiamy delikatnie ciasto wodą i za pomocą ściereczki zawijamy ciasto w roladę wraz ze ściereczką, odkładamy do wystudzenia.

Jogurt naturalny miksujemy wraz z rozpuszczoną galaretką. Zimną roladę rozwijamy ze ściereczki i kładziemy ją na papierze do pieczenia. Smarujemy lekko stężałą masą jogurtową, na środku układamy pokrojone kiwi.

Zwijamy ciasto w roladę za pomocą papieru do pieczenia. Zawijamy roladę ściśle w papier i wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepsza jest na drugi dzień.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.