Sposób przygotowania:
Rolada czekoladowa z prażonym słonecznikiem
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. Krem: Słonecznik prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Do masła dodajemy po łyże masy kajmakowej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy zimny słonecznik mieszamy wszystko łopatką. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy roladę i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Schładzamy w lodówce. Smaczne go :)
gosiapiotrek23
edytaha
dagita
marietta