kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto bardzo czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto czekoladowe z przepisu Nigelli Lawson to wszystko co potrzeba aby wprowadzić w dobry nastrój. Bardzo czekoladowe, wilgotne i nieco „zakalcowate” jak brownie. Do tego bajecznie łatwe w przygotowania czy może być lepiej?

Ciasto bardzo czekoladowe

Składniki:

Ciasto bardzo czekoladowe

podstawowe

  • (na formę keksówkę)
  • 200 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu
  • 80 g kakao
  • 200 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • opakowanie (16g) cukru z wanilią
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml wrzącej wody
  • 175 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto bardzo czekoladowe
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Do masy miksera wkładamy składniki: mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, całe jajka, cukier z wanilią oraz śmietanę i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Powoli, stopniowo dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. A następnie drobno posiekaną czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki keksówki.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 60 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.