Sposób przygotowania:
Rolada z boczku wg Sianka
boczek oczyszczony i umyty na noc zostawiam w marynacie, do ktorej dodaje majeranku czosnku (rozgniesc i natrzec), marynate nalezy rozprowadzic w oleju (w zaleznosci od ilosci miesa 1-2 p marynaty), Nastepnego dnia mieso nacieram reszta marynaty ktora pozostala w naczyniu z mieskiem, cebule kroje w cienkie plastry i ukladam ma miesie. Całosc Scisle roluje, ukladam na wiezch listki laurowe, scisle zwiazuke sznurkiem tak by rolada byla zwarta.Jesli mamy zamiar gotowac to zalewamy woda ja dodaje przyprawy do zup i z łyzke koncentratu pomidorowego, gotujemy do zmiekniecia miesa (zalezy od miesa). Ja najbardziej lubie pieczone w naczyniu zaroodpornym, do naczynia dodaje odrobine oliwy, klade mieso, piekarnik rozgrzewam do 200"C wstawiam mieso, opiekam z wszystkich stron, czasami nalezy podlewac ale wylacznie goraca woda, Piec pod przykryciem. Dlugosc uzalezniona od miesa.po wystygnieciu miesa w obydwu przypadkach mozna zdjac sznurek. Uwaga nie pisalam o soli bo niektore marynaty zawieraja jej odpowiednia ilosc, zalezy od upodoban.