Sianka

Sianka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Rolada z boczku wg Sianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mieso mozna gotowac lub zapiec w piekarniku w naczyniu zaroodpornym.doskonale na przyjecia ale takze do kanapek

Rolada z boczku wg Sianka

Składniki:

Rolada z boczku wg Sianka

 

  • spory kawalek boczku luskanego i bez skóry
  • kilka zabkow czosnku
  • cebula duza
  • listki laurowe
  • majeranek
  • marynata staropolska (gotowa np apetita)
  • sznurek do zwiazania (naturalny nie moze byc syntetyczny)
  • olej do marynaty i odrobina do naczynia

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku wg Sianka
boczek oczyszczony i umyty na noc zostawiam w marynacie, do ktorej dodaje majeranku czosnku (rozgniesc i natrzec), marynate nalezy rozprowadzic w oleju (w zaleznosci od ilosci miesa 1-2 p marynaty), Nastepnego dnia mieso nacieram reszta marynaty ktora pozostala w naczyniu z mieskiem, cebule kroje w cienkie plastry i ukladam ma miesie. Całosc Scisle roluje, ukladam na wiezch listki laurowe, scisle zwiazuke sznurkiem tak by rolada byla zwarta.Jesli mamy zamiar gotowac to zalewamy woda ja dodaje przyprawy do zup i z łyzke koncentratu pomidorowego, gotujemy do zmiekniecia miesa (zalezy od miesa). Ja najbardziej lubie pieczone w naczyniu zaroodpornym, do naczynia dodaje odrobine oliwy, klade mieso, piekarnik rozgrzewam do 200"C wstawiam mieso, opiekam z wszystkich stron, czasami nalezy podlewac ale wylacznie goraca woda, Piec pod przykryciem. Dlugosc uzalezniona od miesa.po wystygnieciu miesa w obydwu przypadkach mozna zdjac sznurek. Uwaga nie pisalam o soli bo niektore marynaty zawieraja jej odpowiednia ilosc, zalezy od upodoban.