góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Rolada z galaretką i truskawkami

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Żeby się ciasto mężowi nie znudziło, zmodyfikowałam troszkę przepis

Rolada  z galaretką i truskawkami

Składniki:

Rolada z galaretką i truskawkami

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 30 dkg truskawek
  • cukru do smaku
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada z galaretką i truskawkami
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać kolejno cukier, ubijając,żółtka, oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, Ciasto wylać na płaska blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku na grzanym do 180 st. przez 15 minut. Po upieczeniu przykryć ciasto ściereczką, energicznie przewrócić na drugą stronę. Delikatnie zdjąć z biszkopta papier, a ciasto zwinąć luźno razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody (połowa wody, jak podane na opakowaniu), pozostawić do lekkiego stężenia.
Obrane truskawki rozgnieść widelcem, wsypać cukier (do smaku), chwilę smażyć na małym ogniu. Ostudzić. Galaretkę wymieszać z usmażonymi truskawkami. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, włożyć do środka galaretkę z truskawkami, zwinąć w roladę i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
Po wierzchu posypać cukrem-pudrem, lub udekorować dowolnie.