mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Rolada z indyka ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Szpinak uwielbiam i mogę go jeść w rożnych kombinacjach, szczególnie świeży. Polecam roladę ze szpinakiem i serem feta. Indyk jest delikatny i dietetyczny.

Rolada z indyka ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z indyka ze szpinakiem

 

  • 70 dkg filetu z indyka

 

 

 

 

 

  • przyprawa do kurczaka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka ze szpinakiem

Rolada z indyka ze szpinakiem
Filet z indyka rozcinam na duży płat jeden sole i doprawiam

Filet z indyka nacinam tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka.

Rolada z indyka ze szpinakiem
Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym

Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli. Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody.

Rolada z indyka ze szpinakiem
Szpinak układma na filecie dodaję pokrojony ser feta

Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. Układam kawałki sera feta.

Rolada z indyka ze szpinakiem
Rolade zwijam obkładam plastrami bozku i związuje sznurkiem

Zwijam z krótszego boku w roladę. Boczek wcześniej zamroziłam i pokroiłam na cienkie plastry maszyną do chleba. Obłożyłam roladę plastrami boczku. Związałam roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażyłam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlałam ją niewielką ilością wody. Przełożyłam do brytfanny, i piekłam pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu zostawiłam ją na chwilę w piekarniku.