Sposób przygotowania:
Bakaliowa rolada z jabłkamiETAP 1:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki pozbywając się gniazd nasiennych.
Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go dobrze masłem.
Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
ETAP 2:
Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić.
ETAP 3:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier.
Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką.
Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min.
ETAP 4:
Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze. Ściągnąć papier i zwijać gorące ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi.
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Roladę można dodatkowo polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
SylaUla