SUPERPRZEPIS

Bakaliowa rolada z jabłkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bakaliowa rolada z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Podstawą rolady jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu.

Składniki:

Bakaliowa rolada z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowa rolada z jabłkami

ETAP 1:

Bakaliowa rolada z jabłkami
Jabłka ułożyć na papierze do pieczenia i oprószyć przyprawą

Jabłka obrać i pokroić w ósemki pozbywając się gniazd nasiennych.

Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go dobrze masłem.

Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do szarlotki.

ETAP 2:

Bakaliowa rolada z jabłkami
Mąkę wymieszać ze wszystkimi bakaliami i odstawić.

Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.

Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić.

ETAP 3:

Bakaliowa rolada z jabłkami
Na jabłka rozsmarować równomiernie ciasto bakaliowe.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier.

Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie  łopatką.

Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min.

ETAP 4:

Bakaliowa rolada z jabłkami
Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia.

Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze. Ściągnąć papier i zwijać gorące ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi.

Odstawić do całkowitego wystudzenia. Roladę można dodatkowo polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)