SUPERPRZEPIS

Rolada z jagodami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Rolada z jagodami

Roladka jest delikatna i puszysta. Ma wspaniały jagodowy smak...

Składniki:

Rolada z jagodami

 

  • Biszkopt
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 2 łyżki cukru.

 

  • Krem
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 torebki pomarańczowej galaretki,
  • 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek,
  • 200g świeżych jagód.

Sposób przygotowania:

Rolada z jagodami
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15 min w temp. 175 st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.



2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować.



Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować śmietanowy krem, delikatnie zrolować. Udekorować pozostałą śmietanką, jagodami i miętą. Roladkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce.