malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rolada z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taka rolada jest podstawowa w składnikach, a zarazem bardzo smaczna. Można wykorzystywać do dekoracji inne owoce np maliny.

Rolada z jeżynami

Składniki:

Rolada z jeżynami

 

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 kopiaste łyżki maki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 serki mascarpone,
  • jeżyny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Rolada z jeżynami
Jajka ubijamy na parze z cukrem. Następnie dodajemy przesiane mąki, oraz proszek. Masę rozkładamy na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 160 stopni. Następnie przewracamy biszkopt i odrywamy papier. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na masę i dodajemy serek mascarpone. Masą wykładamy biszkopt i zwijamy. Kroimy w plastry i dekorujemy jeżynami. Schłodzimy.