SUPERPRZEPIS

Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem Więcej zdjęć (3)

Rolada z mięsa mielonego zawinięta razem z jajkami i kabanosem. Wszystko to owinięte wędzonym boczkiem, który nadaję charakterystycznego smaku i sprawia, że wszystkie soki zatrzymują się w środku.

Składniki:

Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem

 

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka kajcerka
  • mleko do moczenia bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • 300 g boczku wędzonego

FARSZ JAJECZNY:

Sposób przygotowania:

Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem

ETAP 1:

Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem
Jajka rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przygotować farsz jajeczny. Ugotować jajka na twardo, pokroić w kostkę i dołożyć do startego na tarce jarzynowej sera.

Wszystko wymieszać z majonezem i chrzanem doprawiając do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem
Wyrobione mięso rozłożyć na foli spożywczej.

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z jajkami, drobno posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, odciśniętą bułką i wszystkimi przyprawami.

Wyrobione mięso rozłożyć na foli spożywczej i uformować prostokąt o wymiarach ok 25 x 30 cm.

ETAP 3:

Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem
Na mięsie rozłożyć przygotowany farsz jajeczny.

Wygładzić wierzch mięsa i nałożyć pastę jajeczną, zostawiając trochę wolnego miejsca przy najdłuższym brzegu. Przy drugiej krawędzi położyć kabanosa i zwinąć ściśle w roladę, przy pomocy foli spożywczej. Zawinięte w folię mięso wstawić do lodówki na około pół godziny.

Schłodzone mięso odwinąć z folii i zawinąć w plasterki wędzonego boczku. Tak przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 50 min. Przed pokrojeniem pieczeń powinna odczekać ok 10 min. Smacznego :)


Tagi:

danie mięso