Sposób przygotowania:
Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosemETAP 1:
Przygotować farsz jajeczny. Ugotować jajka na twardo, pokroić w kostkę i dołożyć do startego na tarce jarzynowej sera.
Wszystko wymieszać z majonezem i chrzanem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
ETAP 2:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z jajkami, drobno posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, odciśniętą bułką i wszystkimi przyprawami.
Wyrobione mięso rozłożyć na foli spożywczej i uformować prostokąt o wymiarach ok 25 x 30 cm.
ETAP 3:
Wygładzić wierzch mięsa i nałożyć pastę jajeczną, zostawiając trochę wolnego miejsca przy najdłuższym brzegu. Przy drugiej krawędzi położyć kabanosa i zwinąć ściśle w roladę, przy pomocy foli spożywczej. Zawinięte w folię mięso wstawić do lodówki na około pół godziny.
Schłodzone mięso odwinąć z folii i zawinąć w plasterki wędzonego boczku. Tak przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 50 min. Przed pokrojeniem pieczeń powinna odczekać ok 10 min. Smacznego :)
SylaUla