Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kajzerki śniadaniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękkie i puszyste w środku, z chrupiącą skórką, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Z podanego przepisu zrobicie 10 do 12 sztuk bułeczek.

Kajzerki śniadaniowe

Składniki:

Kajzerki śniadaniowe

 

Sposób przygotowania:

Kajzerki śniadaniowe

Etap 1:

Kajzerki śniadaniowe
Przygotować zaczyn, wlać do mąki z resztą składników.

Mleko podgrzać, masło roztopić. Zaczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, dodać 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do przesianej mąki wlać aktywny zaczyn, wystudzone masło, ciepłą wodę i sól.

Etap 2:

Kajzerki śniadaniowe
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, przykryć.

Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. (Można użyć robota planetarnego). Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.

Etap 3:

Kajzerki śniadaniowe
Ciasto podzielić na kawałki i formować małe bułeczki.

Ciasto podzielić na kawałki i formować małe bułeczki. (Można też formować na kształt wałeczka, który następnie zawiązać na luźny supełek a jego końce spleść).

Bułki umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Można je posmarować mlekiem albo białkiem i posypać np. makiem.

Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Wystudzić na kratce.