Sposób przygotowania:
Kajzerki śniadanioweEtap 1:
Mleko podgrzać, masło roztopić. Zaczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, dodać 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do przesianej mąki wlać aktywny zaczyn, wystudzone masło, ciepłą wodę i sól.
Etap 2:
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. (Można użyć robota planetarnego). Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.
Etap 3:
Ciasto podzielić na kawałki i formować małe bułeczki. (Można też formować na kształt wałeczka, który następnie zawiązać na luźny supełek a jego końce spleść).
Bułki umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Można je posmarować mlekiem albo białkiem i posypać np. makiem.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Wystudzić na kratce.
robaczek