Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Rolada z kremem budyniowym i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo apetyczna rolada z kremem i galaretką

Rolada z kremem budyniowym i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z kremem budyniowym i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml wody
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem budyniowym i galaretką
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy mąkę, żółtka oraz proszek do pieczenia. Do masy wlewamy wodę i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Wykładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 17-18 minut w temp. 200 stopni. Upieczony ciepły biszkopt wykładamy na ściereczkę. Zdejmujemy papier. Delikatnie zawijamy biszkopt w rulonik. Odstawiamy do przestudzenia. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie. Miszaninę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zimny budyń i nadal ucieramy. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzącej wody. Wlewamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Odstawiamy do stężenia. Zwinięty biszkopt rozwijamy. Smarujemy przygotowanym kremem. Na brzegu układamy pasy stężonej galaretki. Zwijamy starannie roladę. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Wyładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Rolada z kremem budyniowym i galaretką
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy mąkę, żółtka oraz proszek do pieczenia. Do masy wlewamy wodę i dokładnie miksujemy.
Rolada z kremem budyniowym i galaretką
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Wykładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 17-18 minut w temp. 200 stopni.
Rolada z kremem budyniowym i galaretką
Upieczony ciepły biszkopt wykładamy na ściereczkę. Zdejmujemy papier. Delikatnie zawijamy biszkopt w rulonik. Odstawiamy do przestudzenia.
Rolada z kremem budyniowym i galaretką
Zwinięty biszkopt rozwijamy. Smarujemy przygotowanym kremem. Na brzegu układamy pasy stężonej galaretki. Zwijamy starannie roladę. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Wyładamy na 2-3 godziny do lodówki.