Mięciutka rolada z kremem i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smakowita apetyczna rolada z kremem i galaretką

Mięciutka rolada z kremem i galaretką

Składniki:

Mięciutka rolada z kremem i galaretką

 

  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op.cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Mięciutka rolada z kremem i galaretką
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawić w zimne miejsce do stężenia, pokroić w kwadraciki. Umyte jaja dzielimy na białka i żółtka.Białka ubijamy na sztywno dodając na końcu żółtka z cukrem.Delikatnie mieszamy.Cukier waniliowy , mąkę oraz proszek do pieczenia dokładnie przesiewamy. Tak przygotowane ciasto delikatnie wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy 25 minut w temp.180 s.c .Gdy będzie gotowa ,dopiero gdy nieco ostygnie ( będzie ciepła) zwijamy w ściereczkę.Chłodzimy.Roladę po rozwinięciu smarujemy ubitą śmietaną kremówką. Na koniec wtykamy kwadraciki galaretki. Znów zwijamy i chłodzimy.Po 2 godzinach rolada w pełni gotowa do spożycia