SUPERPRZEPIS

Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym Więcej zdjęć (2)

Pyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak - do kawy :)

Składniki:

Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym

Biszkopt na formę 33x43cm:

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki - 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 120 ml śmietany 30%
  • 120 g serka mascarpone
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 śmietan-fix

Poncz

Sposób przygotowania:

Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym

ETAP 1:

Rolada kakaowa z kremem porzeczowym
Masa na biszkopt nie powinna być ani za gęsta ani za rzadka

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodajemy po 1 żółtku, a na sam koniec przesianą mąkę z proszkiem i kakao.

Uderzamy miską o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Masę rozprowadzamy równo w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

ETAP 2:

Rolada kakaowa z kremem porzeczowym
Roladę zawijamy w ściereczkę i tak studzimy

Tuż po wyjęciu biszkopt odwracamy na ściereczkę, ściągamy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

ETAP 3:

Rolada kakaowa z kremem porzeczowym
Do ubitej śmietany z mascarpone dodajemy dżem

Krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (uważając, aby nie przebić), dodajemy śmietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i dżem porzeczkowy, całość dokładnie łączymy.

ETAP 4:

Rolada kakaowa z kremem porzeczowym
Naponczowany biszkopt smarujemy kremem i zawijamy

Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny.
Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze stężała.


Tagi:

ciasto rolada