zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rolada porzeczkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i mascarpone i oczywiście porzeczkami. Tu są czerwone ale mogą być też białe choć wtedy nie będzie takich fajnych czerwonych kropek :)

Rolada porzeczkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada porzeczkowa

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego

 

  • Masa :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyzki cukru
  • 450 g czerwonych porzeczek

 

  • cukier puder do oprószenia rolady
  • kilka gałązek porzeczki
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Rolada porzeczkowa
Na blasze z wyposażenia kuchenki rozłożyć papier do pieczenia.

Potem ubić białka dodając cukier i barwnik.

Następnie dodawać po żółtku i ubijać.

Dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać ale delikatnie rózgą lub łyżką.

Ciasto wyłożyć na papierze, rozsmarować je i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Przez 20 minut piec biszkopt a potem wyłożyć go na ściereczkę papierem do góry.

Zdjąć papier i zawinąć biszkopt w roladę razem ze ściereczką.

Biszkopt wystudzić.

Ubić śmietanę dodając mascarpone i cukier.

Gdy śmietana będzie gotowa dodać oczyszczone porzeczki i delikatnie wymieszać.

Rozprowadzić śmietanę na biszkopcie i zawinąć roladę ( zwijać szerszy bok ).

Gotową roladę odstawić do lodówki do ścięcia.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami i miętą.
Rolada porzeczkowa
upiec biszkopt, zwinąć, wystudzić i rozwinąć
Rolada porzeczkowa
rozsmarować śmietanę z porzeczkami na biszkopcie
Rolada porzeczkowa
a potem zwinąć roladę i wstawić do związania do lodówki