Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1390]

Sernik na zimno z borówką i porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sernik w sezonie robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie. Upały dają nam się we znaki, więc to ciasto będzie idealne.

Sernik na zimno z borówką i porzeczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno z borówką i porzeczkami

Mus borówkowo- porzeczkowy

  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 2 opak galaretki pomarańczowej
  • 1 szkl gotowanej wody

Masa serowa

  • 1 kg serka naturalnego w wiaderku
  • 3 opak galaretki wiśniowej
  • 1,5 szkl gotowanej wody

Dodatkowo :

  • 175 g herbatniki petit beurre

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z borówką i porzeczkami
Mus borówkowo- porzeczkowy

Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie. Owoce przebrać, opłukać, zmiksować. Następnie dodać ciepłą galaretkę, zmiksować.

Masa serowa:

Galaretki wsypać do gotowanej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do lekkiego stężenia. Serek zmiksować, dodawać po łyżce galaretki.

Spód formy o wymiarach 26-28 cm, wyłożyć połową herbatników, wylać połowę masy serowej i znów ułożyć herbatniki.

Na środku tortownicy, wylać łyżkę masy serowej, na masę mus borówkowy, tak jak byśmy robili ciasto zebra.

Na koniec widelcem, zrobić promienie.

Odstawić do lodówki do stężenia.

Wierzch ciasta zalać pozostałym musem, odstawić do całkowitego stężenia na 4 godz.
Sernik na zimno z borówką i porzeczkami
Serek naturalny wymieszany z galaretkami
Sernik na zimno z borówką i porzeczkami
Herbatniki masa serowa i znów ułożone herbatniki
Sernik na zimno z borówką i porzeczkami
Wylana zostła na herbatniki masa serowa i mus borówkowy