reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rolada z kurczaka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Trochę pracy jest przy trybowaniu kurczaka, ale smak i zadowolone miny biesiadników rekompensują wszystko. Polecam serdecznie!

Rolada z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z kurczaka

 

  • 1 kurczak

 

  • 1/2 pęczku natki pietruszki

 

  • 1 duża cebula

 

  • 100 g serka topionego o neutralnym smaku

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 2 łyżki przyprawy- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

  • 1/2 litra mocnego wywaru warzywnego lub bulionu

 

  • Dodatkowo

 

 

  • 3 ogórki- kiszone lub konserwowe

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka
Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na łyżce oleju. Kurczak trybujemy, Oddzielamy skórę z połowy kurczaka Mięso z okolic skrzydeł i udek wciągamy do środka. Wyrównujemy ilość mięsa- tzn odkrawamy mięso z piersi czy udek -część układamy tam gdzie go nie ma lub jest za mało i posypujemy przyprawą z suszonymi pomidorami Resztę mielimy razem z cebulą, dodajemy sól i pieprz, serek topiony i dokładnie mieszamy ( ja to robię mikserem) Na końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i ponownie mieszamy. Rozkładamy na mięsie ( od tej strony gdzie mamy oddzieloną skórę) pozostawiając kilka cm bez farszu (patrz zdjęcia) Rozkładamy paprykę i ogórki Zwijamy pomagając sobie skórą, ale nie zawijamy jej do środka- daje to dodatkową warstwę zabezpieczającą, Na koniec zawiązujemy sznurkiem bawełnianym. Roladę układamy w rondlu, podlewamy bulionem i posypujemy przyprawami- suszonymi pomidorami, pieprzem i solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem, lub 200 bez. Pieczemy około godzinę, często polewając sosem , ja jednak wolę obracać roladę co 20 minut opiekając każdy z czterech boków na złoto. Pod koniec sprawdzam jeszcze termometrem - jeżeli mięso w środku ma 72-75 stopni jest gotowe. Wyciągamy z piekarnika i sosu i odstawiam na 10 minut, żeby doszło. Ściągamy sznurek i kroimy na centymetrowe plastry lub pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Rolada z kurczaka
Etap 1 Mięso mielimy razem z cebulą, dodajemy sól i pieprz, serek topiony i dokładnie mieszamy
Rolada z kurczaka
Etap 2 farsz rozkłądamy na mięśie od strony gdzie mamy oddzieloną skórę
Rolada z kurczaka
Etap 3 skóra jest dodatkową warstwę zabezpieczającą,
Rolada z kurczaka
Etap 4Na koniec roladę związujemy sznurkiem bawełnanym