Sposób przygotowania:
Rolada z kurczaka
Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na łyżce oleju. Kurczak trybujemy, Oddzielamy skórę z połowy kurczaka Mięso z okolic skrzydeł i udek wciągamy do środka. Wyrównujemy ilość mięsa- tzn odkrawamy mięso z piersi czy udek -część układamy tam gdzie go nie ma lub jest za mało i posypujemy przyprawą z suszonymi pomidorami Resztę mielimy razem z cebulą, dodajemy sól i pieprz, serek topiony i dokładnie mieszamy ( ja to robię mikserem) Na końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i ponownie mieszamy. Rozkładamy na mięsie ( od tej strony gdzie mamy oddzieloną skórę) pozostawiając kilka cm bez farszu (patrz zdjęcia) Rozkładamy paprykę i ogórki Zwijamy pomagając sobie skórą, ale nie zawijamy jej do środka- daje to dodatkową warstwę zabezpieczającą, Na koniec zawiązujemy sznurkiem bawełnianym. Roladę układamy w rondlu, podlewamy bulionem i posypujemy przyprawami- suszonymi pomidorami, pieprzem i solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem, lub 200 bez. Pieczemy około godzinę, często polewając sosem , ja jednak wolę obracać roladę co 20 minut opiekając każdy z czterech boków na złoto. Pod koniec sprawdzam jeszcze termometrem - jeżeli mięso w środku ma 72-75 stopni jest gotowe. Wyciągamy z piekarnika i sosu i odstawiam na 10 minut, żeby doszło. Ściągamy sznurek i kroimy na centymetrowe plastry lub pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Alex_M
reanja
dziekuję bardzo:)
zbysiowa
misia5
reanja
wielkie dzięki:)
reanja
dzięki nam smakowała bardzo:)