Sposób przygotowania:
Rolada z kurczaka z sufletem z brukselki
Udka wytrybować i rozkroić na płat, posolić i popieprzyć, część mięsa pozostawić do zmielenia. Kaszę ugotować z kośćmi pozostałymi z udek, posiekać drobno natkę pietruszki. Kaszę zmielić z cebulą i kawałkami mięsa z udka. Masę z kaszy wymieszać z 3 jajkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Na przygotowany płat z udka nałożyć masę z kaszy i zawinąć w folię aluminiową, a następnie w folię spożywczą. Gotować przez ok. 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i brukselkę ugotować na miękko i zmielić z cebulą. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z masłem i dodać do masy sufletowej. Formy wyłożyć pergaminem i napełnić masą sufletową, piec w temperaturze 180°C. Żurawinę sparzyć i odsączyć, podsmażyć na maśle, dodać wino i zredukować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ułożyć na talerzu i udekorować.
superbaba4