anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

rolada z łososia i świeżego ogórka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wykwintna rolada z łosisia z nutą cytrynową, zwana też terriną

rolada z łososia i świeżego ogórka

Składniki:

rolada z łososia i świeżego ogórka

 

  • 300g łososia wędzonego
  • 1 opakowanie serka mascarpone lub 1/2 opakowania sera białego i odrobina śmietany
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka plastrów cienko pokrojonego świeżego ogórka
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub gorczycy w zalewie
  • 1/2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

rolada z łososia i świeżego ogórka
na folii ułożyć kilka plastów łososia. resztę przełożyć do naczynia i zmiksować z serkiem i sokiem z cytryny. dodać muszterdę, skórkę z cytryny i doprawić do smaku. wymieszać. cienkie plastry ogórka wysuszyć ręcznikiem papierowym. wyłożyć serek na łososia, na to ułożyć plastry ogórka. z pomocą folii zwinąć ścisło w roladę. wstawić na noc do lodówki. przed podaniem mocno schłodzić w zamrażarce, żeby łatwiej pokroić w plastry. podawać z cząstką cytryny. smacznego!