Sposób przygotowania:
Rolada z mascarpone i makiem
Jajka utrzeć z cukrem, a potem dodać parę łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej j.w. oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać całość delikatnie łyżką lub gumową łopatką i wlać na dno natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Nagrzać piekarnik do 160 st. C i wstawić formę do piekarnika. Piec z 20-25 min. nie otwierając przy tym drzwiczek, bo ciasto może opaść. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i poczekać, aż biszkopt ostygnie, wtedy wyjąć i delikatnie wybić z formy ciasto na lnianą ściereczkę. Kremówkę wlać do szklanej miski i ubić z zagęstnikiem na sztywno oraz wymieszać z mascarpone i makiem. Wstawić do lodówki na 40 min.do schłodzenia. Potem wyjąć miskę z kremem i wyłożyć go na biszkopt, rozsmarowując po całej powierzchni. Następnie powoli zwijać jeden brzeg ciasta w roladę, po czym owinąć czystą szmatką lnianą roladę i po obu bokach skręcić jej końce w supeł, aby rolada się łatwo nie rozwinęła. Pozostawić tak ciasto w chłodnym miejscu na 4 godziny przeszło. Po upływie czasu odwinąć szmatkę i wysunąć ostrożnie spod ciasta, a roladę przełożyć na paterę i podawać pokrojoną ukośnie wraz łopatką do ciast.