Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Czekoladowa rolada z kremem z nutelli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna czekoladowa rolada z kremem z nutelli i mascarpone. Dla wszystkich smakoszy czekolady.

Czekoladowa rolada z kremem z nutelli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa rolada z kremem z nutelli

 

  • ciasto:
  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • około 50 g gorzkiej czekolady,
  • krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • około 4-5 łyżek nutelli

Sposób przygotowania:

Czekoladowa rolada z kremem z nutelli
Białka ubijamy na sztywno. Gdy białka już będą ubite,cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i na koniec kakao. Do zmiksowanej masy dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i delikatnie wmieszujemy ją w masę. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 34x36, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, moczymy ściereczkę, rozkładamy ją na blacie, układamy na niej upieczony biszkopt i szybko zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone i nutellę razem miksujemy na gładki krem. Rozsmarowujemy go na roladzie, ciasno zwijamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Czekoladowa rolada z kremem z nutelli
Krem przygotowujemy ze zmiksowanego serka mascarpone i kilku łyżek nutelli
Czekoladowa rolada z kremem z nutelli
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą miksujemy
Czekoladowa rolada z kremem z nutelli
Ciasto cienko rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 34x36
Czekoladowa rolada z kremem z nutelli
Gotową roladę możemy polać polewą czekoladową