Sposób przygotowania:
Czekoladowa rolada z kremem z nutelli
Białka ubijamy na sztywno. Gdy białka już będą ubite,cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i na koniec kakao. Do zmiksowanej masy dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i delikatnie wmieszujemy ją w masę. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 34x36, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, moczymy ściereczkę, rozkładamy ją na blacie, układamy na niej upieczony biszkopt i szybko zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone i nutellę razem miksujemy na gładki krem. Rozsmarowujemy go na roladzie, ciasno zwijamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
marietta