lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rolada z patisona, szpinaku jaj, szynki i makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna przekąska przygotowana szybciutko i bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa. Zapraszam po przepis.

Rolada z patisona, szpinaku jaj, szynki  i makreli Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Rolada z patisona, szpinaku jaj, szynki i makreli

Składniki:

  • patison 2 szt ( po starciu na tarce 200 g)
  • szpinak świeży 2 garście(posiekać drobno)
  • jaja 4 szt
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek 4 ząbki do smaku

Dodatkowo:

  • szynka konserwowa 3 plastry
  • makrela dzwonka w oleju 190 g
  • serek topiony ze szczypiorkiem 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Rolada z patisona, szpinaku jaj, szynki i makreli

Wykonanie:

Patisona myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką uważając by nam pestki nie wpadły .Szpinak świeży myjemy i kroimy drobniutko, dodajemy do startego patisona,wbijamy jaja i łączymy.Dodajemy sól,pieprz do smaku i starty czosnek. mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasz farsz.

Pieczemy w 180 stopniach kolo 20 20 minut. Po upieczeniu, wystudzeniu smarujemy serkiem topionym ze szczypiorkiem na to makrela i szynka konserwowa.

Zwijamy w rulonik i zawijamy w folie spożywczą i na jakąś godzinkę do lodówki by przeszła smakami.

Podajemy jako przystawkę.

Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Patisona myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką uważając by nam pestki nie wpadły.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Szpinak świeży myjemy i kroimy drobniutko.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Dodajemy do startego patisona,wbijamy jaja i łączymy.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Dodajemy sól,pieprz do smaku i starty czosnek. mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasz farsz.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Pieczemy w 180 stopniach kolo 20 20 minut.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Po upieczeniu, wystudzeniu smarujemy serkiem topionym ze szczypiorkiem.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Kładziemy rozdrobnioną makrelę.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Na makrele kładziemy szynkę konserwową, trzy plastry wystarczy.
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki  i makreli
Zwijamy w rulonik i zawijamy w folie spożywczą i na jakąś godzinkę do lodówki by przeszła smakami. Podajemy jako przystawkę.