Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo lekka i bardzo pyszna rolada,idealna do popołudniowej kawki.Serek mascarpone i jagody kamczackie to bardzo pyszne połączenie.Owoce są lekko kwaśne,więc rolada jest nie za słodka,taka w sam raz.Zamiast jagód możemy użyć borówek.

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami

Składniki:

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami
1. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczką rolując roladę.Następnie roladę studzimy.

3. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku i jagodami lub borówkami.

4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem i zawijamy w roladę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Kroimy i podajemy.