Sposób przygotowania:
Rolada z serkiem mascarpone i jagodami
1. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczką rolując roladę.Następnie roladę studzimy.
3. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku i jagodami lub borówkami.
4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem i zawijamy w roladę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Kroimy i podajemy.
2. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczką rolując roladę.Następnie roladę studzimy.
3. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku i jagodami lub borówkami.
4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem i zawijamy w roladę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Kroimy i podajemy.