Sposób przygotowania:
Rolada z serkiem po norwesku.
Szpinak posiekaj. Bułki namocz. Odciśnięte z wody połącz ze szpinakiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z bułką tartą i masą szpinakową. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Ubij białka na pianę i dodaj delikatnie do masy szpinakowej . Przełóż całość na blachę rozprowadź równomiernie i piec w temp. 200stC 15 min. Żelatynę rozpuść w wodzie. Łososia pokrój w paski. Wymieszaj serek z jogurtem, koperkiem, rozpuszczoną żelatyną i śmietaną. Dopraw masę białym pieprzem i solą. Po wystygnięciu ciasta szpinakowego nałóż na nie warstwę masy serowej, posyp koperkiem, nałóż następną warstwę serka a na koniec łososia. Zwiń całość ściśle tworząc roladę. Włóż do lodówki. Podawaj schłodzoną.
marietta