czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Rolada z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śmietanę wykładam na ostudzone ciasto, układam truskawki i zwijam...

Rolada z truskawkami

Składniki:

Rolada z truskawkami

 

  • 5 jajek
  • 16 łyzek cukru
  • 2 łyżki wody
  • 8 łyzek mąki
  • cukier puder do posypania
  • pół litra śmietanki 36 procentowej
  • truskawek (do rolady nie najlepiej nadaja się mrożone truskawki dlatego po za sezonem można zastąpić
  • ewentualnie fix do śmietany

 

Sposób przygotowania:

Rolada z truskawkami
Oddzielam białka od żółtek. Z białek ubijam sztywną pianę a nastepnie dodaje po łyżeczce cukru i po jednym zółtku. Do puszystej masy dodaje wodę i przy najnizszych obrotach miksera dodaje pomału mąkę i miksuje aż do powstania jednolitej masy. Blachę do pieczenia o niskich brzegach wykładam pergaminem do pieczenia i wylewam na nią ciasto.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200c i piekę około 20 min. Upieczone ciasto wykładam na wigotną serwetkę posypaną równomiernie 2 łyżkami i zdejmuje pergamin. Schłodoną śmietane ubijam. Truskawki myje i kroje na doś spore kawałki. Śmietanę wykładam na ostudzone ciasto, układam truskawki i zwijam ( roladę posmarowaną śmietaną powinno zwinąć się natychmiast, gdy tylko wystygnie ponieważ jeśli przeleży zbyt długo straci elastyczność i nie da się zwinąć)Gotową roladę posypuje jeszcze cukrem pudrem i.....gotowe :)