Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Schab w sosie serowo-porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne i miękkie mięso w aksamitnym sosie na bazie serka topionego i pora. Idealna propozycja na sycący i niedrogi obiad.

Schab w sosie serowo-porowym

Składniki:

Schab w sosie serowo-porowym

Mięso:

Sos:

  • 1 duży por (biała część)
  • 1 opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w sosie serowo-porowym

Przygotowanie mięsa:

Schab w sosie serowo-porowym
Plastry schabu w trakcie obsmażania na patelni

Mięso rozbić lekko. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i przesmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Zalać bulionem, zagotować.

Kończenie dania:

Schab w sosie serowo-porowym
Por w trakcie smażenia na oleju do sosu

Dodać pokrojony w półplasterki por przesmażony z przyprawą uniwersalną na tym samym oleju co schab. Gotować pół godziny, po tym czasie dodać pokrojony w kostkę serek topiony i mieszać, aż się roztopi. Gotować 5 minut i doprawić solą i pieprzem. Życzę smacznego!