Sposób przygotowania:
Rolada ziemniaczana
Ziemniaki obrać, opłukać. 1/3 z nich ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, utłuc, pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć, połączyć z pure e. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić ciasto. Posiekane cebulę, czosnek i paprykę podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem, ziołami, solą, pieprzem. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto ziemniaczane na gruby (ok. 2-cm) prostokątny placek. Na środku, wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek nadzienia i zwinąć w rulon. Roladę zawinąć w lnianą ściereczkę. Jej końce mocno związać bawełnianą nicią. Roladę włożyć do rondla z gotującą się osoloną wodą. Gotować na małym ogniu 45 minut. Roladę odwinąć ze ściereczki, pokroić w plastry. Podawać z pikantnymi
Magdusia1312
pusieczek2@wp.pl
elutka