darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Rolada ziemniaczana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Roladę ziemniaczaną odwinąć ze ściereczki, pokroić w plastry. Podawać z pikantnymi...

Rolada ziemniaczana

Składniki:

Rolada ziemniaczana

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana
Ziemniaki obrać, opłukać. 1/3 z nich ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, utłuc, pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć, połączyć z pure e. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić ciasto. Posiekane cebulę, czosnek i paprykę podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem, ziołami, solą, pieprzem. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto ziemniaczane na gruby (ok. 2-cm) prostokątny placek. Na środku, wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek nadzienia i zwinąć w rulon. Roladę zawinąć w lnianą ściereczkę. Jej końce mocno związać bawełnianą nicią. Roladę włożyć do rondla z gotującą się osoloną wodą. Gotować na małym ogniu 45 minut. Roladę odwinąć ze ściereczki, pokroić w plastry. Podawać z pikantnymi