Sposób przygotowania:
Rolada żyrafa
Na samym początku robimy biały biszkopt. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier dalej ubijając. Dodajemy żółtko i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dużą blachę tzn tą z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, jasną masę biszkoptową przekładamy do woreczka lub szprycy i starannie wyciskamy wzór żyrafy.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 4 minut w temperaturę 190ºC.Musimy uważać, aby nie spalić wzoru. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Teraz kolej na biszkopt ciemny. Tak samo jak w przypadku białego biszkoptu białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy łyżka po łyżce cukier stale ubijając. Wlewamy żółtka pojedynczo i nadal miksujemy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypujemy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie, aby piana nam nie opadła. Gotową masę biszkoptową wylewamy na upieczony wzorek żyrafy i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Po tym czasie delikatnie zrywamy papier i widocznym wzorem do dołu zawijamy ją w wilgotną, bądź posypaną cukrem waniliowym ściereczkę wzdłuż dłuższego boku i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Ser mascarpone mieszamy z kilkoma łyżkami nutelli. Najlepiej to robi do smaku. Zimną roladę wywijamy ze ściereczki, smarujemy kremem, układamy banany. Zwijamy ją z powrotem i rolada trafia do lodówki. Smacznego.
marietta
Przepisy DORCI