marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Roladka z biszkoptów z kremem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesień za pasem,a owocowe desery i lody nie znikają jeszcze ze stołów. Po obiedzie czy to po grill-party musi być na zakończenie coś na słodko.

Roladka z biszkoptów z kremem owocowym

Składniki:

Roladka z biszkoptów z kremem owocowym

 

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 1 pudełko serka mascarpone,
  • 200 ml.kremówki,
  • 100 g.mrożonych jagód lub malin,
  • cukier puder,
  • folia spożywcza,
  • oraz klamerki do spinania.

Sposób przygotowania:

Roladka z biszkoptów z kremem owocowym
Biszkopty wypakować i ułożyć na całej powierzchni folii spożywczej ciasno obok siebie i grzbietami na dół. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z mascarpone. Schłodzić i po 40 min. wyjąć i wymieszać z rozmrożonymi, odsączonymi i wymieszanymi z cukrem pudrem owocami sezonowymi tj. jagodami lub malinami. Unieść w palce dwa końce folii i powoli ciasno zwijać spód z biszkoptów z kremem w roladkę, pilnując, aby nie wkręcić folii w środka. Potem oba końce folii spiąć klamerkami i wstawić ponownie do lodówki na przeszło godzinę. Po upływie czasu wyjąć deser położyć na półmisku, odwinąć go z folii, a folię ostrożnie wyciągnąć spod rolady. Deser pokroić na sześć porcji i podawać na talerzykach deserowych z łyżeczkami.