Sposób przygotowania:
Rolada z masą kokosowo-kakaową
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego pojemnika. Zimą pokroić w paski o szer 1,5-2 cm. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej brytfanny (27/38 cm) Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę bawełnianą, usunąć papier a ciasto zwinąć w roladę, odłożyć. Masa: Masło z miodem i masłem czekoladowym utrzeć na puszystą masę. Dodać pokruszone biszkopty, wiórki kokosowe, sok z cytryny, kakao, spirytus i dokładnie wymieszać. ( gdy masa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę śmietany) Ciasto wyjąć ze ściereczki, wyłożyć masę, wyrównać, ułożyć galaretkę, mocna zwinąć. Oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć do lodówki na około 1 godziny.
marietta