mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

rolada kokosowo-kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

rolada na którą warto poczekać :)

rolada kokosowo-kakaowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

rolada kokosowo-kakaowa

 

  • ciasto:
  • 25 dag biszkoptów
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • jajko
  • zapach migdałowy
  • krem:
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • orzechy włoskie drobno pokrojone

Sposób przygotowania:

rolada kokosowo-kakaowa
Biszkopty zetrzeć na tarce na małych oczkach, przesypać je do większej miski i dodać cukier, wymieszać jajko i zapach migdałowy. Całość dobrze wymieszać. W drugim naczyniu ucierać masło, na koniec dodawać wymieszane składniki. Przygotować prostokątną tacę lub blachę, wyłożyć ją pergaminem. Na tej tacy uformować z masy prostokątny placek o grubości 1 cm. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem, na koniec domieszać wiórki kokosowe, całość wymieszać. Rozsmarować krem na placku, rozsypać na nim posiekane orzechy. Delikatnie zwinąć roladę, a na koniec obtoczyć ją w wiórkach kokosowych. Zawiniętą w pergamin zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Po schładzaniu pokroić w plastry.
rolada kokosowo-kakaowa
to już jeden z ostatnich etapów- ciasto zrolowane w pergamin
rolada kokosowo-kakaowa
a tak wygląda w całości- wiórki kokosowe dobrze przylegają