SUPERPRZEPIS

Ciasto ślimak

  • 11
  • Bo
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto ślimak

Placek jest dosyć pracochłonny dlatego ja biszkopty i galaretkę do roladek przygotowuję dzień wcześniej

Składniki:

Ciasto ślimak

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • ROLADKI:
  • 4 jajka
  • 4łyżki mąki
  • 4łyżki cukru
  • 4łyżki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 25 dkg. masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3szkl. mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • MASA DO ROLAD:
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dkg. masła
  • DODATKOWO:
  • galaretka czerwona
  • galaretka ananasowa albo brzoskwiniowa
  • pół puszki brzoskwiń
  • pół puszki ananasów ( albo jedna puszka wybranych owoców )

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ślimak
BISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , wlać wodę , dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części .

MASA BUDYNIOWA : Z mąki ziemniaczanej , pszennej , jajka , żółtek , cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń .Masło utrzeć dodać wystudzony budyń , zmiksować .

ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt , ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić , położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować .Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody , po zastygnięciu pokroić w grubsze paski .

MASA DO ROLAD : jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić , dodać do utartego masła , posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki , zwinąć roladki . Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej , po bokach położyć roladki . Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce ,zalać tężejącą galaretka ananasowa , no to rozsmarować pozostałą masę budyniową ( pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta ) całość przykryć drugą częścią biszkopt.