Sposób przygotowania:
Roladka z jabłkami
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny by jabłka puściły sok. Po czym zlewamy nadmiar soku ale nie odciskamy jabłek. Wsypujemy galaretkę, mieszamy. Tak powstały mus jabłkowy wykładamy na dużą blachę (taką do pieczenia rolad) wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy by powstała ok 1cm warstwa. Wykładamy na jabłka przygotowane ciasto, które robimy w następujący sposób: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy dodając wodę i ocet. Na koniec dodajemy pianę z białek i ucieramy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na jabłka jak już wspominałam wcześniej. (Jabłek wcześniej nie zapiekamy!). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.40min. Wyjmujemy ciasto, odwracamy tak by biszkopt był na spodzie i ściągamy papier z jabłek (musimy to zrobić puki ciasto jest ciepłe bo po wystudzeniu nie da nam się zwinąć.) .Zwijamy roladkę , owijamy w bawełnianą ściereczkę by się dobrze skleiła i odkładamy do wystudzenia. Smakuje na prawdę wyjątkowo.