Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Roladka z kurczaka w botwince

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Odłożyłam największe liście z pęczka botwinki jak gotowałam zupę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku ) by je wykorzystać w innej potrawie.

Roladka z kurczaka w botwince Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladka z kurczaka w botwince

 

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • liście botwinki ( na jedną roladkę ok. 10-15 sztuk )
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Roladka z kurczaka w botwince
Mięso rozklepać jak na sznycel.

Wyrównać brzegi odcinając nierówności.

Odcięte kawałki mięsa zmielić w Rozdrabniaczu.

Doprawić mięso maggi , solą i pieprzem.

Rozklepaną pierś posolić i posypać pieprzem.

Rozsmarować na niej mielone mięso.

Zwinąć roladę.

Umyć i osuszyć liście botwiny. Oderwać ogonki. Ułożyć liście botwiny jeden obok drugiego tak by zachodząc na siebie tworzyły jednolitą warstwę na filii spożywczej.

Na liściach położyć zawiniętą roladkę z miąsa.

Szczelnie zawinąć pomagając sobie folią tak by liście stanowiły wierzchnią warstwę zawiniątka. Zakręcić szczelnie folię .

Ułożyć w górnej części garnka do gotowania na parze . Gotować na parze 20 minut.

Wyjąć , rozwinąć i pokroić w plastry.



Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koprem , polaną zrumienionym masłem.
Roladka z kurczaka w botwince
Pierś z kurczaka rozklepać i posmarować doprawionym mielonym z piersi
Roladka z kurczaka w botwince
Roladkę zwinąć pomagając sobie folią spożywczą
Roladka z kurczaka w botwince
Roladkę zawinąć w liście botwiny a potem w folię spożywczą i ugotować na parze
Roladka z kurczaka w botwince
Wyjąć -zdjąć folię i pokroić w plastry- podawać z ziemniakami